Lángvágó | Nehéz ágyú

A lángvágó berendezéseket a fém alkatrészek megmunkálására használják. A folyamat termikus anyagszétválasztó eljárás.
Lángvágás során speciális hő folyamat megy végbe. A vas a fehér izzás hőmérsékletén van. Ekkor gyors oxidáció megy végbe benne. Jelentős hőenergia is felszabadul a munkafolyamat közben. A lángvágás során keletkező salak anyag gyorsabban olvad meg, mint a vas.
A lángvágó berendezés használata során a kivágandó vonal kezdőpontját hevítik fel. Majd az ide irányított oxigénsugárral salakosítják el a vasat. A lángvágó gépekkel szinte tetszőleges formára alakíthatók bizonyos acélfajták. Ennek köszönhetően személyre szabott, egyedi alkatrészek gyártására kiváló megoldást nyújtanak.
A többi szerszámkészítési eljáráshoz képest a lángvágás egy egészen új technológia. Gyökerei már az ókorban is megjelentek. Az időszámításunk előtti 3-4. évezredben megjelent már a forrasztás tudománya. Ez némileg hasonló eljárás a lángvágáshoz. Az ókori technológiáról régészeti leletek tanúskodnak. A termikus vágás gépének kialakulásához szükség volt találmányokra és felfedezésekre. Az ipari forradalom idején jelentek meg. Az ipari forradalom a gyáripar kialakulásához vezetett. Az ipari forradalom első nagy durranása a gőzgépek feltalálása volt. A gépgyártás világára óriási hatással volt. A textilipar után a közlekedés és a gépgyártás világát is alapjaiban változtatta meg.

Az ipari forradalom második részében az elektromosság és az acélipar területén is újszerű felfedezések születtek. Később lehetővé tették a mai lángvágó gép megjelenését. A lángvágó berendezés fejlődése az oxi-acetilén gázégő megjelenésével vált valódivá. Az utóbbi 1-2 évtized a mikro technológia és az informatika területén hozott hatalmas változásokat.

A lángvágó berendezés egyre modernebbé válásában is fontos szerepet játszott a modern technika fejlődése. Ugyanis a lángvágó berendezéseket az évek során modern aggyal látták el annak érdekében, hogy gyorsabban működjenek. Az eddiginél pontosabb munka is nagyon fontos volt. Amit addig kézzel kellett kimérni, most egyszerű számokon alapszik.

A lángvágó berendezés is a modern világ egyik csodája. A nehézipar egyik nagy ágyúja. Ahova egyszer bekerül, nem akarnak tőle megválni.

Ide kattintva többet is megtudhat.

admin