Adatmentés

Ebben a fejezetben a biztonságos adatmentésről lesz szó, hiszen ügyfeleink rendszeresen szembesülnek azzal a kérdéssel, hogy hol, milyen módon érdemes az adatok tárolása a XXI. században, hiszen az adatnál nagyobb kincs szinte nincs is. Régebben a floppy idejében nem volt akkora kérdés, hogy hol tároljuk az adatot, azonban a mai hihetetlen adatrobbanás következtében a floppy nem maradhatott megoldás, a gyártását már meg is szüntették. A floppyról áttértünk a CD-re, DVD-re, Blu-Ray-re, illetve a különböző memóriakártyákra, pendrive-ra külső winchesterekre, emellett online is tárolhatjuk adatainkat. De melyik a legbiztonságosabb adattárolás?
Kezdjük a számítógépünkkel. A számítógép adatait a winchester tárolja. Ajánlatos a winchestert szétosztani legalább két partícióra (hétköznapibban fogalmazva a C: meghajtó mellett D: meghajtó is legyen), így ha a rendszerünk össze is omlik és újratelepítés szükséges, könnyebben megoldható, ha adataink egy másik meghajtón helyezkednek el (a C: meghajtón például a Windows, D: meghajtón az adatok), mert így az adatok a rendszertelepítés közben nem sérülnek, nem vesznek el. Azonban a partíció szétosztása sem jelent megoldást, ha winchesterünk fizikailag sérül meg, ezért kell külső megoldást is keresni adataink tárolására.

Külső tárolásra alkalmas a CD/DVD lemez, előnye a viszonylag megfelelő ár, tehát a megfizethetőség. A polcon való elrendezése viszonylag könnyű, de több száz esetén már elég kényelmetlen és nem túl helytakarékos, ráadásul annak ellenére, hogy annak idején a lemezeket úgy reklámozták, mint az örökéletű adathordozó, sajnos ez nem így van, maximum 5-10 évig (használattól függően) élnek az ilyen lemezek. Nagy hátránya az, hogy igen könnyen karcolódik, kopik, ezáltal átmeneti tárolásra alkalmas, de hosszútávon semmiképp sem ajánlatos. Lemez regeneráló kit-eket lehet kapni webshopokban, üzletekben, mellyel javíthatjuk lemezeink állapotát, de ez is csak átmeneti javulást eredményezhet.
Ezzel szemben a memóriakártyák igencsak jó megoldással szolgálnak adattárolás területén, főleg hogy igencsak nagy figyelmet szentelnek a memóriakártyák tárkapacitás növelésére. Emellett a memóriakártyákat nemcsak számítógéppel lehet használni, hanem mp3 lejátszókkal, okostelefonokkal, fényképezőgépekkel stb., tehát használata elég univerzális. Kis helyet is foglal, azonban a rajta lévő adatokat igen könnyen letörölhetjük (ha csak nem kattintjuk írásvédetté), emellett a memóriakártyák is sérülékenyek lehetnek pontosan az univerzalitásból kifolyólag. Nagy adatmennyiség esetén nem ajánlott a memóriakártyákon való tárolás, mivel nem túl gazdaságos és az adatvesztés kockázata sem minimális.
Delock SDHC 16 GB card Delock 8 GB SDHC card Delock SDHC 4 GB card Delock 2 GB SDHC card

A pendrive esetén is elmondhatjuk, hogy igencsak megnőtt rá a kereslet az elmúlt években és emellett az ára is egyre barátságosabbá válik. Itt is egyre nagyobb kapacitással és gyorsasággal rendelkező pendrive-kat dobnak ki, s bármilyen eszközbe csatlakoztathatjuk, amely USB interfésszel rendelkezik. Hátránya a sérülékenység: ha nem megfelelően távolítjuk el, a pendrive-n tárolt adatok nagyon könnyen megsérülhetnek, elveszhetnek. Ha sok adattal rendelkezünk, nem ajánlott a pendrive használata (annak ellenére, hogyha sokat is veszünk belőle, olyan könnyen tárolhatók, mint a tollak).

A nagyobb adatmennyiséggel rendelkezőknek ajánlott a külső merevlemezek használata. A külső winchesterek egyszerű és kényelmes megoldást nyújtanak, hogy adatainkat biztonságosan, gyorsan lementsük. Ez egyfajta függetlenséget jelent a számítógéptől, ami sok esetben életmentő lehet, pl. fontos munkák tárolása, pótolhatatlan családi fényképek albumba rendezésekor. Több fajta külső winchestert lehet kapni a piacon, melyet akár könnyen, egyetlen USB kábellel használhatunk.
1,8” HDD külső ház: a legkisebb külső ház, nemcsak a Delock kínálatában. Több winchester típus is kompatibilis az 1,8”-al, pl. Toshiba vagy Hitachi. Külső tápellátás megléte nem szükséges. Kis helyen elfér, gyors adatátvitel jellemzi.

2,5” HDD külső winchester: egyik legelterjedtebb és legkényelmesebb megoldás. Kicsi, általában 9,5-10mm magas, könnyen hordozható. A külső tápellátás nem szükséges, elég egyetlen USB port.
3,5” HDD winchester: külső tápellátást igényel, egyszerű kezelni, azonban picivel nagyobb helyet foglal. Ha gyakran cipeljük magunkkal, alkalmasabb arra a célra a 2,5” HDD, hiszen a 3,5” HDD-k érzékenyebbek (a 3,5” winchesterek asztali számítógépekben találhatók meg, s mivel alapvetően azok a gépek nem szállításra lettek tervezve, ezáltal a hozzá alkalmas winchesterek sem, a 2,5” winchesterek pedig laptopba használatosak, kevésbé érzékenyek a rázkódásra, azonban ezek sem teljes mértékben ütésállóak).
1,8 2,5 3,5
1,8″ HDD 2,5″ HDD 3,5″ HDD

Annak ellenére, hogy a külső winchesterek igen nagy tárkapacitással rendelkeznek, könnyen hordozhatóak, 100%-an nem nyújtanak megfelelő védelmet adatainknak, mivel ha leejti, erősebben teszi le az asztalra, hordozza (tehát gyakran rázkódik) vagy csak szimplán elöregszik, ugyanúgy elveszhetnek az adatok róla, mint egy asztali gép / laptop esetén.

Az online tárolás is igencsak elterjedt. Nemcsak ingyenes, de fizetős tárhelyeket is használhatunk. Mielőtt kiválasztjuk a legmegfelelőbbet, érdemes átolvasni az általános feltételeket, szerződési alapelveket, hiszen az rejti, hogy mennyire vállalnak garanciát a rajta lévő adatokért, milyen szerverekkel dolgoznak, s az esetleges adatvesztésért vállalnak-e felelősséget. Előnye, hogy aki rendelkezik a tárhelyhez való hozzáférési adatokkal, letöltheti a tárhelyen található anyagot (tehát ezt véletlenül nem hagyhatjuk otthon, azonban mindez hátrányává is válhat, hiszen esetleg illetéktelenek kezébe is kerülhet adatunk).

A megoldást az SSD jelentheti a felhasználóknak. Az SSD megbízhatóságát fémjelzi az örökélet garancia, melyet a gyártók biztosítanak. Az SSD-nek nemcsak az adatmásolási sebessége lenyűgöző, hanem a hihetetlen gyors rendszerelérés is. Ajánlott mindenkinek beszereznie, aki adatát gyorsan és biztonságosan szeretné elérni, azonban nem olcsó mulatság, mivel ára az átlag HDD-nél jóval drágább.

admin