Nem kívánt „freskók” végleges eltüntetése – penészmentesítés festés előtt

Milyen kellemes is tud lenni, amikor az ember büszkén körbetekint szépen berendezett otthonában… hacsak meg nem akad a szeme néhány, a falakon éktelenkedő penészfolton.

Ilyenkor a legcélszerűbb a peneszmentesítés, azonban a munkálatok egyik legfontosabb része az előkészítés. Amennyiben a kezelendő felület nem túl régi, könnyebb dolgunk van, ugyanis ilyenkor a festék még kiválóan tapad a falhoz, ezáltal a penész lemosását követően máris hozzáláthatunk a penész gátló falfesték felhordásához. Azonban a penész megjelenése nem csak esztétikailag rontja egy lakás összképét, hanem egészségkárosító hatással is bír. Mindemellett kellemetlen dohos szag kíséri a jelenlétét.

Penészirtás, így lássunk hozzá

Az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy semmi esetre se kezdjük szárazon lekaparni a szennyezett felületet, mivel így spórák milliói kerülhetnek a légtérbe, melyek tovább fertőzhetik a lakást, illetve károsak lehetnek az ott élők egészségére is. Ezért a munkafolyamat végzése közben viseljünk az orr és a szájüreget is elfedő porvédő maszkot. Valamint a felületet nedvesítsük be, ezzel megkötve a spórákat. Javasolt fungicid azaz penészölő tartalmú alapozást felvinni a falra. Lényeges, hogy a penészmentesítés során ügyelnünk arra, hogy a penésztelepeket maradéktalanul irtsuk ki, így elkerülhetjük a további fertőzésveszélyt.

Amennyiben a körülmények ezt megkövetelik, végezzük el a falfelület kémiai átalakítását, a vakolat megerősítését, impergnálását. Ha szükségét érzi a munkálatok megkezdése előtt konzultáljon a forgalmazóval. Esetleg egy festőmesterrel vagy annak a festékszaküzletnek az eladójával, ahonnan beszerzi az alapanyagokat.

A szükséges technikai teendők

Célszerű a penészmentesítési munkálatok megkezdése előtt gondosan letakarni a bútorokat és az egyéb vegyszerekre kényes felületeket. A festők által használt ragasztó, valamint a járható vagy létrázható takarófóliák minden szakkereskedésben beszerezhetők. Ezzel a kis gondossággal sok későbbi bosszúságtól megkímélhetjük magunkat. Azonban ha csupán kisebb felületről van szó, akár hullámkartonnal is elvégezhető a takarás.

Miután a berendezési tárgyakat biztonságban tudjuk, megkezdhetjük a régi festék eltávolítását, melyre a legcélszerűbb acélkaparót, vagy drótkefét használni. Ezután csiszolópapírral tudjuk simára dolgozni a felületet.
Előfordulhat, hogy a falon lévő vakolat érintésre porlódik, darabokban hullik. Ilyen esetben a tégláig ki kell bontani az elöregedett, esetenként salétromos vakolatot, majd újra kell vakolni a hiányzó részt.

További lépések, melyekre ügyelnünk kell

Figyeljünk oda, hogy a porózus falak megnövekedett nedvszívó képességgel rendelkeznek, ennek csökkentésére érdemes mély alapozókat, telítő anyagokat szükséges alkalmazni – impregnálni kell a felületet. Ezek a termékek anélkül, hogy a felület levegőzését akadályoznák, elősegítik a vakolat megerősödését és biztosítják, az újonnan felhasználhat falfesték jobb tapadását. A legokosabb, ha olyan alapozót szerzünk be, mely már tartalmaz penészölő hatóanyagokat, erről a termékleírásban lehet tájékozódni.

Ha kellő lelkiismeretességgel betartja a fent leírtakat, a penészmentesítés alkalmával, végleg elbúcsúzhat a penészedés okozta kellemetlen mellékhatásoktól.

admin