Zárcsere – Vegyük elejét a gondoknak

A zárcsere napjainkban több szempontból lehet indokolt. Elhagyjuk a kulcsunkat, becsapódik az ajtónk és mi kint ragadtunk, új lakásba költözünk, vagy egyszerűen csak elromlik régi zárunk.

Az első biztonsági trezorzárak hazánkban a Viro zárak voltak. A minőség, mint minden esetben itt is önmagáért beszél. Vannak olyan biztonsági zárak, melyek húsz éve működnek és ez idő alatt semmi bajuk nem volt. Minden zár eredetileg három kulccsal van forgalomba. Ezek a kulcsok minden esetben másolhatóak, ha többre lenne szükség. Tartozik a szerkezetekhez címke is, ami alumíniumból és rézből készül. A kulcstakaró feladata nem csupán esztétikai. Kulcsvezető szerepet tölt be. A gyártó neve a kulcsfejbe is bele van gravírozva. Ezek a zárak nem kódolhatóak. Jobbos és balos formában lehet kapni.

Abban az esetben, ha ilyen minőségű zár lecserélésre lenne szükség, érdemes szakembert felkeresni. Ugyanis ha mi állunk neki szaktudás nélkül a pár ezer forintos javítási költség többszörösére rúghat a végén.

Ha arra vetemednénk, hogy mi magunk bontjuk meg az ajtót két dologgal, szembesülhetünk. Az egyik, hogy a zárszerkezetet csavarokkal rögzítették. A másik, hogy hegesztéssel van beillesztve. Utóbbi esetében azonnal hívhatjuk is a sejtséget, mert hegesztéssel nem fogunk boldogulni egyedül. Ide számolandó az idegeskedés és az időpocsékolás is.
A zárszerkezet csavarokkal rögzített esetében is fordulhatnak elő problémák. A régi zár eltávolítása könnyen megy. Az új zártüskék azonban nagyon sok esetben nem megfelelően illeszkednek az ajtóba, mely azt eredményezi, hogy nem fog a zár megfelelően működni. Ha a lamellák erőlködés közben meghajolnak, nem csak szerelőt hívhatunk, hanem vehetünk megint egy új zárat. Ilyenkor ugyanis a szerelő sem tud már mit kezdeni vele. Könnyedén megdupláztuk a költségeket.
A zárbetétek felépítése komplex. Nagyon sok tényező játszik szerepet abban, hogy jól működjenek. Az említett esetek mind szakmai tudást igényelnek. A házi barkácsolgatás egyik esetben sem jó ötlet.

A zárbetéteknek karbantartásra és olajozásra nincs szükségük. Mindössze arra, hogy finoman és megfelelően használják. A zárak, ha jól bánnak velük hálásak szoktak lenni és hosszú évekig megfelelően működnek. Érdemes azonban évente egyszer megnézetni, mert csak egy szakértő tudhatja, mennyire működik megfelelően. Mert egy megelőzés néha sokat számít.

admin